Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
ЦЪРКВИ и МАНАСТИРИ

Църква „Успение Богородично”, кв, Курило, гр. Нови Искър

Църквата „Успение Богородично” се намира в гробищния парк на кв. Курило. До църквата се намират основите на стария храм от 8-9 в., който е бил посветен на “Вси светии” и е разрушен при прокарването на железопътна линия. Това е най-старата църква, запазена в този район. Днешната църква "Успение Богородично" е била малък параклис към старата църква. .

продължава>
 

Църквата „Св. Петка” в с. Войняговци

Църквата „Св. Петка” в с. ВойняговциЦърквата „Света Петка” се намира на площада в центъра на с. Войняговци. Построена преди Освобождението на България от османско владичество, през далечната 1869 г. Тя е част от Софийската Света гора. Църквата е много красива - каменна, вкопана в земята. Иконите и стенописите са реставрирани, но се нуждаят от допълнителна реставрация. .

продължава>
 

Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша

Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. БалшаСега църквата на манастира е променила своя облик в сравнение с това, което е била през Средновековието и Възраждането. Прибавен е открит притвор и камбанария към първия притвор.Не е ясна точната дата на създаване на манастира. Някои легенди го датират от XII в., според някои учени пък манастирът е възникнал през XIV в., а според други - по-късно. Самото място е било известно на населението като „манастиро” и там наистина има следи от стари зидове. Не са правени разкопки, които да уточнят историята на това място. В края на XIX в. сградата вече е руина, и е ясно, че църквата е древна и не бива да се датира от XX в. .

продължава>
 

Църквата „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован

Църквата „Св. Николай Мирликийски” в с. НегованСредновековната църква "Света Петка" се намира близо до центъра на село Балша, до новата  църква, построена  през 1920 г., която носи същото име. Старата църква "Св.Петка"  е еднокорабна, едноапсидна (с доста широка апсида), с полуцилиндричен свод, който за съжаление е рухнал (незначителна част е запазена). Вътрешната дължина на наоса е 5,50 м,а широчината 4,85 м. Пред църквата се личат очертанията на стени,няколкото реда камъни показват, че в някакъв момент е имало и притвор (преддверие). .

продължава>
 

Църква „Възнесение господне” в с. Кътина

Църквата „Възнесение Господне” („Св. Спас”) в с. Кътина е построена през 1841 г. на възвишение над селото. Потвърждение за това е ктиторският надпис, сочещ братята Дренъо и Вълчо като дарители на средствата за построяването ѝ. Двамата братя са смятани за родоначалници на двата най-големи рода в Кътина.

.
продължава>
 


Страница 2 от 3

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

ГТП Кумарица

В момента има 104 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter