Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
ИСТОРИЯ

Обиколките на Левски из България подхранват десетки легенди, съпътстващи името му.

Любомир Кюмюрджиев; снимки: Александър Мирчев

„Било Гергьовден 1864 г. Из тесните улички на Войнягово излизали пременени мъже, жени, старци и деца и под зова на черковното клепало се отправяли към новия храм „Свети Димитър". Щом старият клисар дядо Гено притворил двете врати на черквата и храмовите настоятели заели местата си, отец Иван захванал литургията. Всички погледи се насочили напред, където до свещеника стоял неизвестен момък, среден на ръст, със светли коси и сини като мъниста очи. „Кой е този?" - питали се всички. Когато непознатият направил крачка напред, поклонил се смирено и запял, войняговци ахнали.

.
продължава>
 

Митът за големите балкански юнаци по времето на османските завоевания

От средата на XIV век до средата на XV век, т.е. само за стотина години, османските турци завоюват Балканите. Под властта на турците попадат, и то за 400-500 години, народите и на днешна Гърция, Албания, България, Сърбия, Босна. Е, хайде, и на Македония, ако това нещо на югозапад от Осогово наистина е държава.
Османското завоюване на средновековните балкански държави - формации, които в XIV-XV век са много повече от днес, има съдбоносни исторически последици за развитието на народите им.

.
продължава>
 

12 мита в българската история

Предговор
В историята на средновековна България и средновековните българи има много митове - в това е убеден почти всеки съвременен българин. Има, вярно е, но утешението е, че митове има в историята на всяка нация и държава. Има държави и нации (като македонската например), чиято история е изградена изцяло от митове.
Когато пиша за митове, разбира се, аз имам предвид невярната представа за исторически събития и личности, наложена за тях в представите на съвременните българи.

.
продължава>
 

д-р Божидар Димитров Стоянов

Божидар ДимитровСтарши научен сътрудник II-ра степен д-р Божидар Димитров Стоянов е български историк, доктор по история и министър без портфейл в 87 правителство на България

Божидар Димитров е роден в на 3 декември 1945 година в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. През 70-те години на 20 век е допуснат да проучва архивите на Ватикана, което може да се оцени като голям успех в епохата на т.нар. „Студена война“.Проф. Иван Дуйчев отбелязва за Ватиканските книжни фондове: "трябва да се помни, че /.../са направени вече отдавна широко достъпни на изследвачите, независимо от тяхната национална принадлежност и вероизповедание" (Ив. Дуйчев. Ръкописи и документи от Ватикана като извори на българската история", списание "Проблеми на културата", бр. 4, 1979, с. 69).

.
продължава>
 

Митовете около християнизацията на българския народ в 864

Анализът на изворните сведения, и по-точно буквалното им преразказване, доведе старите български учени до няколко фундаментални и за съжаление неверни твърдения. Според тях до 864 г. българският народ в преобладаващата си част е изповядвал вяра в езически богове - Тангра, Перун, Лада, Волос. Християните, доколкото ги е имало, били преследвани, подлагани на гонения, а някои и убивани - привеждат се примери в изворите от времето на кан Омуртаг (814-831) и кан Маламир (831-837). В 864 г., за да избегне една грозяща го с поражение война с Византия, кан Борис се съгласил да обяви християнството за държавна (т.е. единствено позволена) религия в България и се покръстил с целия си двор, приемайки името Михаил от кръстника си - едноименния византийски император.

.
продължава>
 


Страница 6 от 8

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

"

В момента има 101 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter