Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Великден е! Христос Възкресе!

Християнският свят посреща Възкресение Христово.

Най-големият празник за вярващите християни - Възкресение Христово (Великден) - празнуваме днес.

За източноправославните християни Великден е най-големият църковен празник и се празнува всяка пролет в продължение на 3 дни от неделята след Цветница. Датата му е подвижна, тъй като зависи от първото пролетно пълнолуние за съответната година.

.

На този ден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

На Великден християните отиват на църква и преди полунощ се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос Воскресе". При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които след това занасят в домовете си.

Църквата "Св. Възкресение господне" в ЙерусалимНа празника всички се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий - Христос.

Обичаят по паленето на свещите е пренесен от Йерусалим където от в храма "Св. Възкресение“ по традиция тръгва свещенния.

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич ипочитание.

Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

На този ден празнуват Величко, Величка, Велико, Велика, Велко, Светла, Анастас.

Христос Воскресе! Бъдете здрави и обичани!

 

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

ГТП Кумарица

В момента има 139 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter


ВАЖНО

На 16.10,2015 ще се проведе среща с кандидата за кмет на район "Нови Искър" Валентин Котов на площада в кв. Кумарица.  Председателят на ПП АБВ Георги Първанов и президент на България (2002-2012) и кандидатът за кмет на София на коалиция "Сердика" Георги Кадиев, ще дадат подкрепата си за кандидата за кмет на район "Нови Искър" Валентин Котов,

.
Продължава...
 

На 31 юли 2014 г. (четвъртък), във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Китка“ кв. „Кумарица”, се налага спиране на водоподаването от 12:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Китка”, ул. „Банска”, ул. „Отдих”, ул. „Шопска”, ул. „Кътински път”, ул. „Искърско дефиле”

.
Продължава...