Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

КАК СЕ ПРАЗНУВА НОВА ГОДИНА ПО СВЕТА?

Нова година, нови радости, нови надежди. Когато камбанният звън възвести пристигането и, по цялата земя различните народи я посрещат според собствените си обичаи. Колкото и да са резлични хората, обединява ги съществуването на традиции, които идват от древността и са събрали мъдростта на поколенията по дългия път до наши дни.

ЕВРОПА. Ако на Нова година австриец срещне и пипне коминочистач или закове на вратата си нова конска подкова, през идната година ще бъде щастлив. На трапезата не трябва да има раци, защото те вървят назад, а печено прасенце. Според традицията, в Австрия ежегодно се изработват монети с изображение на дете, което язди прасенце. . В Англия до полунощ езиците на всички камбани са обвити със слама, а старата година се изгаря във вид на кукла, заедно с всички непотребни вещи и стари лодки. Над външните врати се поставят елхови клонки, под които хората се целуват. Когато удари 12-я час, най-старият отваря широко вратите, за да си отиде старата и да влезе новата година. На трапезата има печена пуйка с кестени, суджуци, печени картофи, брюкселско зеле, пудинг със сливи. В семейството ще има успехи, ако пръв прекрачи прага чернокос човек.

Германците поставят на трапезата 12 глави лук, за всеки месец по една, посоляват "брадите им". Лукът, който овлажни солта, подсказва, че съответният месец ще бъде дъждовен. На новогодишната трапеза не бива да има раци, а печена пуйка и традиционното боле.
Безспорно най-шумно посрещат Нова година в Гърция. От 10 часа вечерта се чука по вратите и се вдига шум със звънчета и свирки. В Дания също удрят по вратите. На трапезата също има печена гъска или патица и по една купичка мляко с ориз за всеки, като в една е поставен бадем за късмет. Щастлив ще бъде този, но когото се падне бадемът. В новогодишната вечер в Исландия се удря по вратите, а на трапезата се сервира риба. В Испания маскирани с предвотидел "старец" или "старица" обикалят домовете и с метла "измитат" всички лошо, останало през годината. В 12 часа, при всеки удар на часовника, всеки изяжда общо 12 гроздови зърна. В Италия в 12 часа изхвърлят през прозорците ненужните стари вещи и счупени съдове с надеждата желанията им да се сбъднат през идната година. Символ на благополучие за италианците е, ако на трапезата има варена леща. В Полша, в областите близо до Чехия, на трапезата задължително има риба. Изпичат се хлебчета с формата на домашни животни и птици, които, освен на хората, се дават и на животните, за да бъдат здрави и да се плодят. В Унгария традиционни блюда са медът, чесънът и печеното прасенце, като в никакъв случай не се сервират птици, особено ако има мома за женене. В 12 часа на трапезата се качва мъж с пара в ръка и скача на пода с думите: "Скачам в Новата година с пара в ръка". Във Франция на трапезата непременно има стриди, раци, черен хайвер, пушена сьомга, зелена салата, орехи, кейк и печена пуйка с кестени, която за първи път се сервира през 1570 година на сватбата на Карл IХ.

В ЮЖНА АМЕРИКА Нова година се посреща в разгара на лятото. В Бразилия в полунощ младежите скачат от брека или от увеселителните кораби в океана. Не липсват и карнавални шествия и танци. В Колумбия някои обличат костюми, изобразяващи старата година и обикалят улиците. В полунощ изоставят заредените с барут облекла и ги взривяват. В Мексико Нова година се посреща с постоянно биене на камбани, карнавални шествия и в домовете се оказва обемист, нашарен с цветни зверове, глинен съд, който се напълва с лакомства. Всеки се опитва да го счупи със завързани очи. В Куба през деня всички пълнят съдове с вода и в полунощ я излимат през прозорците. Всеки кубинец изяжда по едно гроздово зърно при всеки удар на часовника в 12 часа.

АФРИКА. В Гана и Гвинея през деня по улиците се развеждат богато украсени слонове, жителите танцуват и пеят. Традиционните новогодишни ястия са баница с ягоди, питки с грах. В Етиопия на края на селищата се складират сухи клонки, завързани на снопи. Запалват се и всички обикалят огъня, пеят и танцуват, докато той угасне. Подаряват си зелени клончета с вплетени жълти цветя. В Замбия вождът хвърля узряла тиква на поляната, с което празникът започва. Състезават се танцьори, като победителите ще бъдат щастливи и ще имат по-добра реколта.

АЗИЯ. В Бирма Новата година е един от най-топлите дни, поради което жителите се заливат един друг с вода. На остров Борнео (Индонезия) подготовката за празника трае 7 дни. През нощта се трошат стари глинени съдове и камбаните бият непрекъснато. Всичко завършва с танци, песни и шествия. Във Виетнам на трапезата се поставя разцъфнало клонче от праскова "дао", а в стаята - богато украсен бамбук или мандарина. В Иран на трапезата трябва да има 7 ястия, имената на които да са персийски и да започват с буквата "с". Всички трябва да държат в ръцете си сребърна монета, която предпазва от раздяла със семейството и родното място. В Йемен на трапезата се сервира диня или пъпеш, след това сладко тесто, залято с мед и разтопено масло, младо овнешко с остър сос от червен пипер, горчица и ароматни треви, наречен "хелбата". В Китай трапезата се украсява с разцъфнали нарциси. В Япония над входната врата се окачват клонки от бор, мандарина, оризово въоже и рак. На трапезата се сервират оризови ястия, наречени "омоти", сладки от оризово брашно, които символизират изобилието, сварени тънки дълги макарони - символ на дълголетието, ястия от грах - символ на здраве, и шаран - символ на сила. В полунощ камбаните бият 108 пъти, тъй като щастливите числа за японците са 100 и 8. Пожеланията са: "Щастие в дома, дяволите вън!" Слънцито се приветства на колене, четат се молитви и всяко семейство пуска красиво оцветени хвърчила. На 31 декември японецът може да се разхожда по улицата само ако си е платил дълговете.


Последно променен на Сряда, 21 Март 2012 08:28  

Вертеринарна клиника Нови Искър

Ветеринарен кабинет
Нови Искър

-  Лечение
-  Профилактика
-  Микрочипиране
-  Подстригване

GSM: 0899 831 916

.
Продължава...

 

В момента има 155 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter