Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

На празника на св.Трифон в с. Доброславци

Светла Георгиева(ФОТОГАЛЕРИЯ) Жителите на с. Доброславци отпразнуваха за девета поредна година особено  тържествено празника на лозарите и виното Трифон Зарезан. Хората тук са потомствено свързани с този занаят и поминък и за тях древната българска традиция има непреходно съдържание. За да спазят обичая, в дома на бай Васил Николов се извърши ритуалното зарязване на лозите.

По изконна българска традиция, за здраве и плодородие, лозовите клонки тази година пръв заряза Тодор Тодоров провъзгласен за цар на лозята. Той пожела настоящата година да бъде по-благодатна за стопаните, гроздето по- сладко, а бъчвите - пълни. На площад "Мегдана"  тази година тържеството събра стотици фенове на напитката на боговете, дошли да опитат най-отбраните местни бели и червени елексири

.

В конкурса за най-добро вино се включиха  производители от района. Песни, танци и весело настроение съпътстваха дегустацията, чрез която специална комисия трябваше да определи кое от вината е най-хубаво. След дълги анализи и спорове, журито все пак реши да присъди първото място на  Валери Динчев. Веднага след него в класацията за най-добър домашен винар се нареди бай Васил. Тяхната продукция бе наградена с грамоти и предметни награди.

За добрата атмосфера се погрижиха народният певец Венцислав Пенев и танцови състави от селото.Най -голямата атракция на празника бяха кукерската група от с. Земен с уникалните костюми и дрънчене на звънци и клопки и кабагайдите от живописния родопски град Смолян.

Гости на тържеството бяха кметовете на селищата от района, представители на общинската администрация, лозари и винари.

Изцяло заслугата за организацията на празника бе  на кметът на селото - Светла Георгиева

Текс и снимки Веско Вълков
 

Вертеринарна клиника Нови Искър

Ветеринарен кабинет
Нови Искър

-  Лечение
-  Профилактика
-  Микрочипиране
-  Подстригване

GSM: 0899 831 916

.
Продължава...

 

В момента има 131 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter