Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Д-р Цветеслава Гълъбова - шев на ДПБ "Св. Иван Рилски" иска да има единен общ регистър на психично болните в Българиая

Цветеслава ГълъбоваТрябва да има регистър на психично болните. Това не означава регистър на всички, които по някаква причина са посетили психиатър, говорим за тежките психични болести, които могат да станат причина за опасно поведение", заяви директорката на психиатричната клиника „Св. Иван Рилски" в Курило д-р Цветеслава Гълъбова в предаването „Карбовски: Директно" по Нова тв.
Психиатричните пациенти биха могли да станат опасни и това е предвидено в Закона за здравето. Не случайно психичните болести са единствените в човешката патология, които могат да доведат до опасно поведение, базирано на основа на болестта", обясни д-р Гълъбова.

.

 

Тя поясни, че според проведено изследване едва 6% от психиатричните пациенти извършват тежки противоправни деяния. От тях, по-малко от 3 процента се базират на психичното състояние. Останалите се извършват заради тежката социалната дезадаптация, до която води психичното заболяване.
ДПБ "Св. Иван Рилски"„До 2000 г. изписването на безплатни медикаменти бе обвързано с воденето на отчет, така че тогава лечението, наблюдението и регистрацията вървяха ръка за ръка. След влизане в сила на Закона за здравно осигуряване изписването на безплатни медикаменти се обвърза само със здравно-осигурителния статус на пациента и диспансерния отчет отпадна. За мен това беше грешка - между регистрация и активно наблюдение и лечение трябва да се прави разлика. Едното е доброволно, другото е задължително", заяви д-р Гълъбова.
По време на гостуването си в „Карбовски: Директно" тя потвърди, че настойничеството в България е много компрометирана институция.
„При родителите нещата са различни - те наистина полагат грижи, но опрем ли до братя, сестри, вуйчовци, лели, братовчеди - за съжаление, те стават настойници заради облаги", разказа директорката на психиатричната клиника.

 

База за Годишни Технически Прегледи
кв. Кумарица , ул. Светлина 10А тел: 0888 76 76 77

В базата се извършват периодични прегледи за техническа годност на превозните средства - леки и лекотоварни автомобили..

Продължава...

 

В момента има 50 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter