Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Руан - Франция

Руа̀н (на френски Rouen) е град в Северна Франция, център на регион Горна Нормандия. Разположен е на река Сена и през Средновековието е един от най-големите градове в Западна Европа. По време на нормандските династии той служи за фактическа втора столица на Англия, наред с Лондон. Населението на градската е около 600 000 душ.  В римско време Руан е бил главен град на Галия. През 841 г. е бил завоюван от норманите, а от 896 г. става столица на Нормандия. В началото на 10 век в него приема светото кръщение викингът Ролон, станал първият херцог на Нормандия.

.

През 1204 г. градът е присъединен към Франция, от 1419 до 1449 г. е бил в ръцете на англичаните. Руан е вдъхновявал много велики писатели и артисти. Основна причина за това е, че е съхранил в неизменен вид историческите си квартали със средновековни улички със старинни живописни къщи. Целият център се състои от средновековни улици и къщи. В близост няма нито една съвременна сграда и заради това Руан е любимо място на много ценители на автентичната архитектура. Съдебната палата е най-красивият готически дворец на Франция. Преди повече от 500 години там е било седалището на управленските индустрии на Нормандия. Близо до Съдебната палата се намира катедралата "Нотър Дам", където се намира гроба на предводителя на викингите Ролон. Стреловидната ѝ кула е висока 152 метра. Лявата кула е построена в епохата на ранната готика, а дясната е завършена едва през 16 век. Виктор Юго нарича Руан града на стоте кули, а импресионистът Клод Моне е пресъздал руанската катедрала "Нотър Дам" в 36 картини. "Улица на часовниковата кула" е първата появила се във Франция пешеходна зона. Часовникът на кулата е от 15 век и до днес точно отчита времето. Освен катедралата "Нотър Дам", богатото архитектурно наследство на Руан включва църквата "Сент Уан" с нейните красиви витражи от 14 век, и църквата "Сен Маклу" - един от най-добрите примери за късна готика и изящна дърворезба от 15 и 16 век. Градът придобива печална известност от процеса срещу Жана д'Арк, която по време на Стогодишната война англичаните изгарят на кладата на 30 май 1431 г. Днес на площада "Вийо Марше", мястото, където някога се издигали пламъците на огъня, е издигната катедрала, посветена на Жана д'Арк. Градът се слави с музеите си на изобразителното изкуство, на керамиката, на кованото желязо.

През 841 г. градът е завладян от норманите. И с 912 е бил столица на херцогство Нормандия.През XII век Руан е дом на много евреи - 6000, което представлява 20% от населението на града.През 1204 г. на френския крал Филип II Август, приложен Нормандия за неговото царство. По това време започва да се развива текстилната промишленост, използването на английски език вълна. По това време, вино и пшеница Руан се изнасят в Англия.През XIII век. борба заловен на града, по-голямата част от жителите са били убити, ограбени богатите.В XV век, по време на Стогодишната война, Руан пада под властта на Англия. През 1413 е бил изгорен на клада в центъра на Руан Жана д'Арк.По време на Втората световна война, градът е бил силно повреден.

Руан. Нормандия. Франция.

РуанРека Сена разделя града на две части: Rive Gauche (Left Bank) и Rive Druat (десния бряг). Стария град се намира на десния бряг.Стара Rouen - лабиринт от тесни улички, половината от дърво къщи, капаци, остри покриви и вази с цветя.Руан е известен с катедралата Нотр Дам, най-голямата катедрала в готически стил на Норман. Фантастично и просторна катедрала се издига в тесните улички. Руан Катедралата. Нормандия. Франция.
Тази катедрала е представен в поредица от картини на Клод Моне.Строежът на катедралата започва през 1202 и продължи до 1880. На фасадата на катедралата се намира на две кули: лявата е построена през XII век. (Ранна готика) и правото - в началото на XVI век. Това късна готика с много детайли и усъвършенствана форма, наречена Flamboyant готика. Тази кула се нарича петрол за жълта. Има и друго обяснение за името на кулата: масло са били забранени по време на постите ruantsy и тези, които не се откажат от масло, платена за обратно изкупуване на епископа на този грях, за тези фондове, а кулата е построена.Централният Spire-късно е построена в средата на XIX век. Височината му е 151 метра. По това време тя е била най-високата сграда в света.Прозорците са украсени с мозайки от катедралата на XIII век, известният син кобалт, наречен "син на Шартр". Това витраж разказва историята на Сейнт Джулианс хоспиталиери.Катедралата е гробницата на крал Ричард Лъвското сърце. В тези дни, беше решено да се запази парчета, следователно, според волята си, в Руан катедрала почивка цар на сърцето.Също така в Руан катедралата е гробницата на Роло - прародител на Ричард и първият управител на Нормандия.
St-Maclou е отличен пример Flamboyant готика. Тя е построена през 1437-1517 година. Зад църквата е криптата - рядък пример за средновековни гробове на жертви на чумата. В средновековните времена труповете са били доведени до църквата и хвърли в ямата. Много по-късно на това място е имало гробище. Построен около магазините предприемачите, украсили техните черепи, кости и скелети. През XVII век откри училище за бедните. Тогава гробища и погребални магазини бяха затворени, оставяйки само художествена школа.
Руан. Нормандия. Франция.
Тя е тясно свързана с името на Жана д'Арк. Тук тя е била държана в кулата на замъка, която е запазена и до днес, е била осъдена и изгорена на клада. Преглед на площада след похода на Втората световна война на мястото на изгарянето на Жана д'Арк е била построена катедралата. На покрива на катедралата, проектирана като огън, като изпълнението на Светия.Има и музей, посветен на Жана д'Арк. Руан. Нормандия. Франция.
Руан. Нормандия. Франция.
Руан. Нормандия. Франция.
Най-популярните в града, улицата часа (Rue Du Gros Horloge), името на старата кула с часовник, датиращ от XVI век - тя е символ на града и визитка.Това е първата пешеходна улица във Франция. Часа улица. Руан. Нормандия. Франция.
Часа улица. Руан. Нормандия. Франция.
Руан. Нормандия. Франция.
Нормандия кухня се основава на четири елемента: ябълки, мляко, месо и морски дарове.Ябълков и да kavaldos - ябълкова ракия.Известен Норман сирена:Камембер, Livarot, Pont l'Eveque, Brillat-Savarin, Neufchatel, Petit Suisse, Boursin.Десерти:Apple карамел, шоколад чип бисквитки с ядки, бадемовите бисквити, рула с ванилов крем се поръсва с бадеми.

На всеки четири години в Руан Armada минава. Най-красивите ветроходни кораби на света се събират на кейовете на Руан осем незабравими дни. Armada 2008. Руан. Нормандия. Франция.
Армада - Руан

Armada 2008. Руан. Нормандия. Франция.

 

База за Годишни Технически Прегледи
кв. Кумарица , ул. Светлина 10А тел: 0888 76 76 77

В базата се извършват периодични прегледи за техническа годност на превозните средства - леки и лекотоварни автомобили..

Продължава...

 

ГТП Кумарица

В момента има 37 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter