Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Кражба на чували пясък разрушава диги в Нови Искър

Тест

 

Опасност от пробив на водата през дигите на реките в Нови Искър.

Опасност от пробив на водата през дигите на реките в Нови Искър. Причината е не природна стихия, а човешка ръка. Нагли кражби  на чували пясък от укрепленията по реките застрашават района от наводнение  в случай на рязко снеготопене. Нови Искър добре познава лицето на водната унищожителна стихия, подобна на тази в село Бисер. Районът е най-ниската точка от Софийското поле и неведнъж е оставал под вода. Затова, без да губят време, жителите се организират в оперативен щаб и започват подготовка за предстоящото снеготопене.

.

 

Даниела Райчева – кмет на район Нови Искър

- Eжедневно този оперативен щаб, включително жителите, следят какво е нивото на реките. Заедно с тях  превантивно обходихме  всичките реки да се убедим в състоянието на дигите – дали има опасност за тях. По този начин хората са информирани и какво се работи

 

Последното голямо наводнение  преди около 2 години е заради скъсана дига на тази река – Лесновска. Днес отново има опасност – заради крадците на чували с пясък.

 

Даниела Райчева – кмет на район Нови Искър

- Във вътрешността на реките между населените места забелязвам, че вечер късно, когато  няма хора, има прокопаване на дигите и извличане различни видове  пясък.

 

Абсурдът  пясъчните диги да се  използват за домашни ремонти и строежи на битови постройки не спира до тук. Риск за бързата реакция при преливане е и изхвърлянето на строителните материали, когато анонимните апаши дойдат за нови чували.

 

Даниела Райчева – кмет на район Нови Искър

- Имаше и участъци от външната страна на дигите, където са изсипвани строителни материали, които са почистени, което пак е от човешка ръка. Когато се стигне до там, че се подава сигнал за проверка, хората много бързо се скриват и не  може да се установи кой е нарушителят.

 

Укрепените участъци по бреговете на трите реки в Нови Искър са километри.  Общината и оперативният щаб от доброволци нямат възможност за стража на всеки чувал и километър. Правят редовни проверки и запълват новопоявилите се дупки в дигите. И понеже не могат да разчитат на човешкото самосъзнание, се надяват  на бавно затопляне и снеготопене.

 

 

База за Годишни Технически Прегледи
кв. Кумарица , ул. Светлина 10А тел: 0888 76 76 77

В базата се извършват периодични прегледи за техническа годност на превозните средства - леки и лекотоварни автомобили..

Продължава...

 

В момента има 29 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter