Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Пет сестри от Курило са на 415 години, кандидатстват за рекорд

Така са изглеждали петте сестри преди 31 години заедно със съпрузите си.- Влизайте, влизайте! Добре сте ни дошли!

Закръглилата 80 години преди малко повече от два месеца леля Доста кани екипа на "24 часа" в двора на къщата в Курило, част от софийския квартал Нови Искър. Минаваме през малка градина, за да се озовем в голям двор. В него е вдигнат кокетен навес, под който има маса, столове и две малки диванчета. В единия ъгъл имам истинско огнище, наричано от стопаните барбекю.

.

Целта на посещението ни е да регистрираме първия роден кандидат за званието "най-дълголетното семейство в България". Идеята идва от материал, публикуван във вестника преди десет дни. В него се разказва за италианско семейство, съставено от девет живи от общо 11 братя и сестри, чиято сумарна възраст е 818 години.

Българският кандидат №1 отстъпва по общо дълголетие преди всичко защото е по-малобройно - състои се от пет сестри, но пък всичките са си живи и здрави.

"Изтърсакът" на семейството е посрещналата ни на вратата Доста Манчева, родена на 24 юни 1932 г. Най-голяма е Гергинка Велчева (20 февруари 1926 г.). Между тях са останалите три сестри - Кана Иванова (26 юни 1927 г.), Надка Манова (11 ноември 1928 г.) и Иванка Петрова (6 декември 1930 г.). Общо годините им правят внушителните 415. Шегуват се, че баща им Траян и майка им Райна сигурно са искали поне едно момче, но когато се родило пето момиче, го кръстили Доста и спрели. Всъщност това е често срещано име, особено в Югозападния край на България, както и в Македония.

Дълголетници"Е, далече сме от италианците, ама щом едната от техните е стигнала 105 години, значи има мегдан да си подобряваме постижението", смее се една от сестрите, след като са ни настанили на масата. Както си му е редът, там са наредени чаши за кафе, бутилка с ракийка, домашен кекс и сладки. Чисто женската компания е разредена от съпруга на Доста - чичо Първан. Той е единственият жив от зетьовете. Преди две години със съпругата си празнували златна сватба - 50 години съвместен живот. Всъщност всяка от петте кандидат-рекордьорки се е омъжвала само веднъж и никога не се е развеждала. Такива са били тогава времената, разказват те: Запознаваш се млада, жениш се бързо, но пък завинаги!

Двама от мъжете им - на Гергинка и Иванка, са от самото Курило. Съпругът на Доста - от Гормазово, а половинките на Надка и Кана - от близкото село Кътина.

"С моя Киро ме запозна чичо му, беше ми колега във фабриката и ме харесал за снаха. Срещна ни на една вечеринка в събота вечерта. В неделя му пристанах, а след 20 дни - на 10 февруари, ни беше сватбата. Месец-два не ни стигнаха, за да отпразнуваме златната сватба", разказва леля Кана.

Петте сестри често са заедно - обикновено поне веднъж седмично, понякога и по-често. Истински се радват, когато ги събира някой семеен празник - особено ако е сватба или кръщене. В края на юни втората сестра Кана направила голямо тържество, на което покани цялото семейство и много приятели в СПА хотел "Калиста" в Старозагорските минерални бани, където управител е внукът й Кирил."Преди си пийвахме по чашка ракийка, на празник понякога и повече, правехме компания на мъжете. Ама сега годинките понапреднаха, не смеем", усмихва се леля Иванка.

(от които двама са починали), 14 внуци и 7 правнуци, чиято бройка съвсем скоро ще се увеличи.Из двора кога на два, кога на четири крака щъка най-малкият член на семейството - правнучката на Доста Ана-Мария. Общо петте сестри имат 9 деца - 2 дъщери и 7 сина

Петте сестри са тръгнали на работа веднага след 7-и клас. Всички освен Кана са работили през целия си живот в Курило. В селото е имало по едно време 6-7 действащи предприятия, като най-важното е била електростанцията. Там е работил дълги години като бригадир баща им Траян. Не се оплакват от пенсиите си, нищо, че са ниски. Малко се чувстват обаче обидени на Бойко Борисов и Симеон Дянков, че този месец няма да си ги получат преди празниците.

"Ние живяхме по друго време. Като срещнеш човек, вдигнеш очи, па го поздравиш. А сега само се оглеждаш да не ти направи нещо лошо", споделя грижата си леля Надка.

http://www.24chasa.bg

Последно променен на Четвъртък, 06 Септември 2012 22:21  

Вертеринарна клиника Нови Искър

Ветеринарен кабинет
Нови Искър

-  Лечение
-  Профилактика
-  Микрочипиране
-  Подстригване

GSM: 0899 831 916

.
Продължава...

 

В момента има 81 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter