Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Подарък от жителите на с. Кътина

Камбана с. КътинаНова 100 килограмова камбана за църквата "Възнесение Господне" в с. Кътина ще е подарък от жителите на с. Кътина по случай празника на селото - Спасов ден - 24 май

Новата камбана е отлята в Синодалния комплекс в кв. Илиянци. Метала е отлят по специална технология от сплав на мед и калай . За ясен звън се слагат още 6 компонента, като съотношението на сплавта се пази в тайна .
Колкото по-труден става животът, толкова повече хората се обръщат към вярата споделя майстора на камбаните

.

Как се прави камбана?
Първо се изпича сърцето - глинен калъп с крушовидна форма отвътре. След това се подготвя отново от глина и кожухът - външният профил на камбаната. Разликата в размера им представлява истинската камбана. Двата калъпа се заравят в дупка в пясък и в кухината се излива горещата сплав, разтопена при близо 1000 градуса. Вади се, престоява ден и се дооформя с абразиви и шкурки. При желание на клиента може да бъде посребрена, позлатена или патинирана. Майсторът обаче препоръчва да се остави естественият цвят, тъй като след години тя потъмнява.
Езикът по правило е около 6% от общото тегло на камбаната. Около месец и половина са нужни камбаната да има завършен вид.
Майсторството се разпознава по звъна. Трябва да отговаря на тона "ла" и колкото по-дълъг затихващ звън има, толкова е по-добро изпълнението. Камбани не се лепят и ремонтират, заварката разваля звука. Трябва да бъде претопена и наново излята.
Камбаната ще бъде окачена на камбанарията на църквата за да известява жителите за хубаво и лошо със медния си звън.

До момента са събрани по-голяма част от парите за камбанта. Дарителската кампания продължава и всеки може да помогне със средства според свойте възможности и желания за да се събере цялата сума и навреме да се вдигне и монтира камбаната за празника.

Каним всички да се включат в кампанията и им благодарим за оказаната помощ.

За контакти: кметство с. Кътина тел: 02/ 991 6174 или тел.: 0898 417 493 - Йордан Грозданов

Последно променен на Петък, 27 Април 2012 09:53  

База за Годишни Технически Прегледи
кв. Кумарица , ул. Светлина 10А тел: 0888 76 76 77

В базата се извършват периодични прегледи за техническа годност на превозните средства - леки и лекотоварни автомобили..

Продължава...

 

В момента има 42 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter